Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclis Başkanı Afrim Gaşi bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı ve eski Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.
Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu ile İşbirliği Grubu Başkanı ve Milletvekili Dr. Beycan İlyas, Grup üyeleri Fatmir Bitiçi ve Merita Kolçi Kocaciku ile Genel Sekreter Marina Dimovska katıldı.
Görüşmede, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin her alanda, özellikle parlamento düzeyinde gelişmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi.
"Bu ziyaretin amacı, komisyonlar arasındaki somut iş birliğini geliştirmektir"
Meclis Başkanı Afrim Gaşi, ikili ilişkilerin parlamento boyutunun karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesinde önemli rol oynadığına inandığını dile getirdi. İki parlamento arasındaki dostluk ve işbirliğinin güçlendirilmesi için komisyonlar ve parlamento grupları arasında düzenli toplantıların yapılmasının gerekliliğine değindi. Çok taraflı iş birliğine ilişkin Gaşi, iki ülkenin ortak çıkarlarına ulaşmak için Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi, AGİT, NATO ve Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci’nin parlamentolar arası yakın iş birliği ve koordinasyonundan çok önemli olduğunu değerlendirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, ziyaretin amacının, komisyonlar arasındaki somut iş birliğini geliştirmek ve çok taraflı düzeyde iş birliğini derinleştirmek olduğunu vurguladı. Özellikle ekonomik alanda olmak üzere her alanda ikili ilişkilerin daha da derinleştirilmesi gerektiğini savundu.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği ele alındı
Milletvekili Dr. Beycan İlyas ise iki parlamento arasındaki dostluk ve işbirliği gruplarının önemine değinerek, önümüzdeki dönemde Türkiye-Kuzey Makedonya Dostluk Grubu’ndan bir heyetin ülkeyi ziyaret etmesi gibi planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ülkedeki Türk toplumunun, hem özel hem de kamusal yaşamda karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığını vurguladı.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ele alınarak, karşılıklı ticaretin artırılması ve ikili serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi konusundaki kararlılık yinelendi. Her iki ülkeden yaklaşık 120 işadamının katıldığı son iş forumunun bu konuda önemli katkı sağlayabileceği değerlendirildi.
Ayrıca dış politika, savunma, Avrupa entegrasyonu, içişleri, eğitim, kültür ve turizm alanlarındaki başarılı iş birliği ele alındı. Gaşi ve Oktay, ülkedeki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı'nın faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Toplantıda, güncel küresel meseleler ve bölgedeki durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu, bölgesel işbirliğinin sürdürülmesinin gerekliliği ele alındı. İki meclis arasındaki verimli ve başarılı işbirliğinin gelecekte daha da yoğun bir şekilde devam etmesinin temenni edildiğini dile getirdiler.