Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Balkan coğrafyasındaki Türk toplumuna yönelik eğitim faaliyetlerini kapsayan “SODİMER Balkanlar Eğitim Programı"nın ilk konferansı bugün Üsküp’te, “Tefeyyüz” İlköğretim Okulunda gerçekleşti.
Programa, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ali Rıza Altunel, öğretmenler ve ebeveynler katıldı. Tefeyyüz öğrencileri zengin bir kültür programı sundu.
Proje ile ilgili Yeni Balkan’a açıklamlarda bulunan SODİMER Başkanı Prof.Dr. Levent Eraslan, “SODÜMER Balkanlar Eğitim Programı doğrultusunda, Balkan ülkelerinde özellikle Türk öğrencilerimize ve öğretmenlerimize yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.
Yüz kırk bir yıllık çınarımız olan “Tefeyyüz” okulumuzda, iki gündür üstün yetenekler taraması, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü üzerine çalışmalar gerçekleştiriyorum. Bu kapsamda çok önemli envanterleri öğretmenlerimize tanıttık, eğitimler verdik. Bugün de bir veli-öğretmen semineriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Amacımız, buradaki öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin niteliğini artırmak. Bu doğrultuda dört programdan oluşan bir dizi planladık. Yani her iki ayda bir tekrar gelerek bu süreci sürdüreceğiz.
Tüm bu çalışmalar gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülmektedir. Özellikle Türkiye’den desteklerini esirgemeyen Anda Derneği’ne ve kıymetli kardeşlerimize içtenlikle teşekkür ediyoruz.
Temel amacımız, Balkanlardaki Türk kardeşlerimizin daha iyi bir eğitim almasını sağlamak ve öğretmenlerimizin mesleki niteliğini geliştirmektir” diye konuştu.
Eraslan, Bu süreçte bizlere destek veren, yanımızda olan herkese teşekkür etmek isterim. Özellikle Halkbank Genel Müdürümüz Sayın Bilal Sucubaşı Beyefendi’ye şükranlarımızı sunuyoruz. Gelecek programlarımızı destekleyeceklerini ifade ettiler.
Zekir: “Burası, Türklerin eğitim ocağıdır ve bizler; öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak hep birlikte, üstün yetenekli öğrencilerimiz için bir şeyler yapmak adına bu projeyi hayata geçirmek üzere toplandık”
“Tefeyyüz” İlköğretim Okulu Müdürü Salaydin Zekir, “Birlikte bir ilke imza atma amacıyla bugün burada bulunuyoruz. Burası, Türklerin eğitim ocağıdır ve bizler; öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak hep birlikte, üstün yetenekli öğrencilerimiz için bir şeyler yapmak adına bu projeyi hayata geçirmek üzere toplandık.
Anavatanımız Türkiye’de farklı zamanlarda farkı şehirlerde ziyaret ettiğimiz BİLSEM okullarındaki atölye çalışmaları bizleri oldukça heyecanlandırdı. “Neden bizde de böyle çalışmalar olmasın?” diye düşündük. Ancak çocuklarımızın yeteneklerini keşfetmek ve onları doğru şekilde desteklemek için bilgiye ve eğitime ihtiyaç duyduğumuzu fark ettik.
İşte tam da bu süreçte, okulumuzu ziyarete gelen misafirlerimiz arasında Prof. Dr. Levent Eraslan hocamızla tanışma fırsatını bulduk. Kendileriyle bu konuları istişare ettik ve bizlere büyük bir içtenlikle destek verdiler.
Bugün de çalışma arkadaşlarıyla birlikte bu semineri düzenlemek üzere aramızdalar. Bu dayanışma ve iş birliği, milli birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden biridir.
Hepinize saygı ve selamlarımı sunuyor; bu seminerin başarılı ve güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum” dedi.
Altunel: “Bu topraklardaki evlatlarımız, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin en başarılı bireyleri, akademisyenleri, hekimleri, nihayetinde siyasetçileri, yazarları, fikir insanları olacaktır”
Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ali Rıza Altunel semineri selamlayarak şu şekilde konuştu:
Bu potansiyelin, bu topraklarda, kardeşlerimizin yaşadığı bu diyarlarda—Evladı Fatihan’ın yurdunda—değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Millî Eğitim Bakanlığı adına ve burada her iki kurumu temsil eden eğitim müşaviri olarak şunu açıkça ifade etmek isterim: En başta okulumuzun müdürlüğünü daha önceki ziyaretimde de söylediğim gibi, her zaman yanınızdayız, emrinizdeyiz. Elimizden gelen ne varsa, hiçbir şekilde esirgemeyeceğimizi bilmenizi isteriz.
Burada sizlerin gösterdiği ilgi ve bizlerin sağlayacağı destek sürdüğü müddetçe, ben yürekten inanıyorum ki bu topraklardaki evlatlarımız, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin en başarılı bireyleri, akademisyenleri, hekimleri, nihayetinde siyasetçileri, yazarları, fikir insanları olacaktır. Çünkü bu istidat ve kabiliyete fazlasıyla sahipler.
Eğer bu potansiyeli doğru bir şekilde yönlendirir ve iyi bir sistemle yönetebilirsek, inanın ki hayallerimiz birer birer gerçeğe dönüşecektir.
Dolayısıyla şunu asla düşünmeyin: “Biz ne yaparsak yapalım, olmaz.” Hayır, biz çok şey yapabiliriz. Yeter ki inanalım, birlikte hareket edelim”.
Eraslan, Bizim mottomuz şudur: “Türk neredeyse, biz oradayız.”
Selamlama konuşmasında SODİMER Başkanı Prof.Dr. Levent Eraslan, “Şu ana kadar belki bin, belki iki bin konuşma yapmışımdır. Ancak her seferinde burada, bu ortamda konuşurken büyük bir duygu yoğunluğu yaşıyorum.
İlk gelişimizde çocuklarımızın ellerinde Türk bayraklarıyla “Türkiye, Türkiye” diye haykırmaları hepimizin gönlünde derin bir yer edindi. Bu duyguyla bir program oluşturduk ve sizlerle, kıymetli öğrencilerimizle bir araya gelmeyi amaçladık.
İlk kez üstün yetenekler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi konularda okulumuzda eğitimler düzenledik. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün de siz değerli velilerimizle birlikte olmak istedik. Bizim mottomuz şudur: “Türk neredeyse, biz oradayız.”
Haftaya da daha önce hiç kimsenin gitmediği bir yere, Karabağ Bölgesi'ne, Şuşa’ya gidiyoruz. Oradaki okulları ziyaret edeceğiz.
Lütfen kendinizi yalnız hissetmeyin. Bu diyarlarda “Bizi unutmayın” demeyin. Çünkü biz zaten her zaman sizinle birlikteyiz. Sizleri seviyoruz ve her zaman emirlerinizi bekliyoruz” dedi.
Veli-Öğretmen seminer esnasında Türkiye’den gelen SODİMER Bilim Kurulu Üyeleri Doç.Dr. Mahmut Çitil ve Doç.Dr. Ufuk Özkubat, Eğitimin Anlamı Rolü ve Yönü, Potansiyelden Performansa ve Akademik Başarıda İkilem konularında sunumlar gerçekleştirdi.