Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Silyanovska-Davkova bu gün 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ülkeyi ziyaret eden Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ve heyetini kabul etti. Görüşmede Makedonya Devlet Televizyonu 4 Kanal Müdürü Erhan Hasip ve Sedat Azizoğlu katıldı.

Görüşmede genel olarak iki dost ülke arasındaki ikili ilişkiler konusu, ülkedeki Türk topluluğunun durumu ve demokrasinin ve toplumun gelişiminin direği olan gazeteciliğin önemi tartışıldı.    

Cumhurbaşkanı Gordana Silyanovska-Davkova,  gazetecilerin ataerkil ve sınırlı siyasi kültürüne karşı gösterdikleri mücadelerine saygı gösterdiğini ifade ederken, onların demokrasinin röntgeni, mikroskopu ve bekçileri olduklarını vurguladı. Bu yönde, milletvekilliği döneminde bile savunduğu gazetecilere karşı yönelik hakaret suçlarının suç olmaktan çıkartılması yönünde ki düşüncelerini tekrardan öne sürdü. 

Ülkedeki çokkültürlülük konusuna değinirken iki ulusluluk kavramının iyi bir çözüm  olmadığını ve Türk topluluğu dahil olmak  üzere  daha küçük tolulukların daha önemli rolü olması gerekçesini savunurken bunun karşılıklı uzlaşma yönünde önemli   katkısı olduğunu vurguladı.   

Davkova, “Türk topluluğunun Makedonya çok kültürlü toplumumun devamlı bir parçası olduğu bir gerçektir ve geçmişte ve anımızda olduğu gibi gelecekte de ülkemizde önemli yer almalıdır, tıpkı 1944 yılında olduğu gibi“, ifadesini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de dost ülke olarak kalacaktır. Cumhurbaşkanına göre çok kutuplu koşullar durumunda, Avrupa merkezcilik kavramı aşılıp, Türkiye cumhuriyetçiliğine ve onun sayesinde Asya’da gerçekleştirebilecek etkiye saygı gösterilmelidir.

Türk medya mensupları Cumhurbaşkanı ile görüşme imkanı konusunda sonsuz teşekkürlerini ifade ederek, ülkede yaşayan Türk topluluğuna karşı gösterilen saygı ve onlara verilen haklar konusunda da ülkeyi takdir ettiler. Makedonya’daki medyalarla ve devlet radyo televizyonu ile olan işbirliği konusunda teşekkürlerini sunan Türk medya mensupları, bu işbirliğinin bilgi ve kültür değişimi, olumlu hikayelerin paylaşımı ve karşılıklı anlayışın gelişmesi konusunda adeta bir köprü olduğunu da vurguladılar.