Türkiye Cumhuriyeti adına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Alanlarının Onarım ve Donanımı Projesi’nin bugün açılış merasimi gerçekleşti.
Merasime, T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik olmak üzere, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Dr. Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, T.C. Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vladimir Martinoski, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Emin, Türk dünyasından yazarlar, bilim adamları, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
“TİKA’ya sonsuz teşekkürler”
Onarım nedeniyle öğrencilerin bir süre derslerine ara verdiklerini fakat eğitime güzel bir şekilde dönüş yaparak, bugün açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Emin, 1976 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü açılırken, Türk dilini, kültürünü ve edebiyatını yaşatabilmek ve en önemlisi de Türk toplumuna öğretmen yetiştirmek amacıyla yola çıktıktıları bu yolda 49’ncu yılına ulaştıklarının altını çizdi.
TİKA’nın destekleriyle öğrencilerin yeni ve konforlu sınıflarda eğitim gördüklerini ifade eden Emin, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarıyla birlikte, Türkçeyi yaşatmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Osman Emin, her daim yanlarında olan, Türkçenin bu topraklarda yaşatılması için katkılarını esirgemeyen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’e, T.C. Üsküp Büyükelçiliğine, TİKA Üsküp Ofisine teşekkürlerini iletti.
21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vladimir Martinoski, yeni olan her şeyde bir ferahlığın olduğunu ve bu vesileyle bu alanda yapılan bu yenileme çalışmaları için teşekkürlerini dile getirdi.
“Bugüne kadar 500’den fazla Türkolojiye yönelik projeleri hayata geçirdik”
2011-2012 yıllarında Üsküp koordinatörü olduğu dönemde Türkolojiye destek çalışmalarında, ilave binaların yapılması için gayret sarf ettiklerini belirten TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “TİKA, Türklüğün gelişmesi, yayılması için Türkolojiye, tüm dünya genelinde katkı sağlıyor. Bugüne kadar 500’den fazla Türkolojiye yönelik projeleri hayata geçirdik. Balkanlar ve Doğu Avrupa ekseninde baktığımız zaman, yaklaşık 122 tane Türkoloji alanında projeyi hayata geçirdik. Hem Türkoloji bölümlerimizin tadilatının ve donanımlarının sağlanması, eğitim materyallerinin desteklenmesi, pedagojik anlamda, öğretmenlerimize bu anlamda da eğitim programlarının uygulanması şeklinde de Türkiyeyle tecrübe paylaşımı konusunda destek verdik” diye ifade etti.
Geçen 21 Aralık bayramında da buna benzer açılışların gerçekleştiğini belirten Dr. Mahmut Çevik, “Milletlerin edebiyatını, tarihini, dilini, şüphesiz ki öğrenmek, Türk milletinin kimliğini yakından tanımak açısından Türkoloji önemlidir” dedi.
“Türkçenin öğretilmesi için gayreti gösteren herkese biz sonsuz müteşekkiriz”
T.C. Üsküp Büyükelçisi ise yaptığı konuşmada, bu çatı altında olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Türkçe, nefes almamızı sağlar Türkler için. Türkçenin olmadığı bir yerde Türkler nefes almıyor demektir. Bunun öğretilmesi için gayreti gösteren herkese biz sonsuz müteşekkiriz. Anaokul, ilkokul öğretmeninden üniversitedeki Türkoloji bölümlerinde görev yapan kıymetli hocalarımıza kadar, bu işin mutfağındaki edebiyatçılarımıza, şairlerimize kadar herkese şükran duyuyoruz” sözlerine yer verdi.
Türk Dili ve Edebyatı Bölümünün yenilenen eğitim alanları da yerinde incelendi.