Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından bugün, Uluslararası Balkan Üniversitesi evsahipliğinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’in katılımıyla Üsküp’te “Osmanlı Döneminde Makedonya” konferansı düzenlendi.

Konferanstan önce ise Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı fotoğraf koleksiyonunda Kuzey Makedonya’da bulunan eserlere ait fotoğraflarının bir araya getirildiği “Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız Albümünde Makedonya Sergisi”nin açılışı yapıldı.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Ayrımcılığı Önleme ve Koruma Komisyonu Başkanı Limko Beyzaroski, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, akademisyenler, kurum temsilcileri, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Ulusoy: “Osmanlı Devleti’nden bize miras kalan eserler, bu topraklarda yaşayan tüm topluluklara aittir”

T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, bu toprakların, tarih boyunca birçok medeniyetin yükseldiği, farklı din ve mezheplerin bir arada yaşadığı yer olduğunu, Osmanlı Devleti’nin çok kültürlü, çok uluslu yapısının etkisiyle bu özelliğini Osmanlı döneminde de sürdürdüğünü ifade ederek, II. Abdülhamid Han’ın koleksiyonundan nadide eserlerin bir araya getirildiği fotoğrafların o döneme önemli bir ışık tuttuğunu söyledi.

Büyükelçi Ulusoy, “Osmanlı Devleti’nden bize miras kalan eserler, yalnızca Türk toplumunun değil, bu topraklarda yaşayan tüm topluluklara aittir. Kuzey Makedonya topraklarında Osmanlı eserlerinin korunması ve restore edilmelerine yönelik yürütülmekte olan çalışmalarımız TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve ilgili diğer tüm kurumlarımız aracılığıyla Makedon makamlarıyla eşgüdüm halinde devam edecektir” diye ifade etti.

Eren: “Osmanlı döneminde Balkanlara ilişkin çok çalışma yapıldı bugüne kadar”

Türkiye’nin Osmanlıya karşı bakışını anlatan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, yaptığı konuşmada, “Osmanlı döneminde Kuzey Makedonya veya Osmanlı döneminde Balkanlara ilişkin çok çalışma yapıldı bugüne kadar, yapılması da lazım. Neden lazım? Biz şüphesiz Türkiye olarak meseleye şöyle bakıyoruz, Türkiye’nin uluslararası siyasetteki söylemine baktığınız zaman aslında hep geleceğe işaret eden, daha adil bir dünyanın kurulmasını hedefleyen bir söylem olduğunu görüyoruz. Fakat şüphesiz bizler hem bireysel olarak geçmiş tecrübelerden faydalanmak durumundayız, hem de toplumsal nizam ve uluslararası sistemi tekrardan inşa ederken yüzyıllara sahip büyük insanlık tecrübesinden istifade etmek durumundayız” dedi.

Dünya siyasi tarihinin çok büyük devletlere şahitlik ettiğini ifade eden Eren, “Onlardan bir tanesi de Devlet-i Aliyye, Osmanlı Devletiydi ve Osmanlı Devleti’nin özellikle Balkanlarda kurmuş olduğu nizam ve intizam 500 yıla yakın bu topraklarda, bu toprakların tüm etnik mezhebi unsurlarını içinde barındıran, huzurun ve istikrarın bir merkezi olmasını Balkanlara sağlayan bir politika vardı” sözlerini ifade etti.

“Osmanlı Döneminde Makedonya” konferansı gerçekleşti

Bugünkü programa evsahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar ise, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın bu coğrafyalarda çok önemli dokunuşlarının olduğunu söyleyerek yaptıkları çalışmalar dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların akabinde ise “Osmanlı Döneminde Makedonya” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ile Doç. Dr. Eyüp Kul, Osmanlı dönemindeki Makedonya hakkında bilgilerini paylaştı.

Konferansın ardından ise plaket ve hediye takdimiyle program son buldu.

Advert