Isıtma mevsimi yaklaşırken, yakacak odun kullanan vatandaşlar ciddi oranda artan maliyetlerle karşı karşıya kalıyor.
Yakacak odun fiyatı sürekli artıyor ve son bilgilere göre bir metreküp için yaklaşık 4.500 denar ayrılması gerekiyor.
Uzmanlar, yakacak odunun yüksek fiyatlarının daha ciddi tedarik sorunlarına ve ayrıca daha büyük bir enerji yoksulluğu riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Enerji uzmanlarına göre ortalama 50 metrekarelik bir evi ısıtmak için tüm ısıtma sezonu boyunca yaklaşık 5 metreküp oduna ihtiyaç duyuluyor.
Uzmanlar, “Bir ısıtma sezonunda 50 metrekarelik bir ev için yaklaşık 5 metreküp odun tüketiliyor. Bu da bir hanenin sadece yakacak odun için 22.000 denardan fazla para ayırması gerektiği anlamına geliyor. Bu miktar birçok aile için çok büyük, özellikle de diğer enerji kaynaklarının fiyatlarının da arttığını hesaba katarsak oldukça yüksek bir miktar” diye söylüyor.
Şu ana kadar devlet yakacak odunu sübvanse etmek için somut önlemler almadı ve piyasaya herhangi bir müdahalede bulunulduğuna dair herhangi bir duyuru yapılmadı.
Uzmanlar, “Yakacak odun fiyatlarının yüksek olmasının yanı sıra tedarikindeki sorun da artıyor. Artan talep nedeniyle kaliteli odunun bulunabilirliği azalıyor ve birçok vatandaş ısınmak için daha düşük kaliteli odun satın almak zorunda kalıyor” diye ekliyor.
Yakacak odun fiyatlarındaki artış, küresel enerji krizinden ulaşım fiyatlarındaki artışa, ormanları korumaya yönelik çevresel önlemler nedeniyle odun bulunabilirliğinin azalmasına kadar çeşitli faktörlerin bir sonucudur. Ancak vatandaşlar, özellikle bu maliyetleri karşılayamayan sosyal dezavantajlı aileler için devletten bir tür yanıt bekliyor.
Fiyatlardaki yükseliş eğilimi devam ederse bu kışın birçok hane için son derece zorlu geçmesi bekleniyor. Bu nedenle, birincil ısı kaynağı olarak yakacak oduna güvenen vatandaşları desteklemek için acil önlemlere ve bir stratejiye ihtiyaç var.