Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek ve yoğunlaştırmak amacıyla Kuzey Makedonya Ticaret Odası, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile işbirliğinde bugün, Hilton Hoteli’nde, Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu düzenlendi.
İki ülke arasındaki iş forumu ve iş toplantılarının gündeme getirildiği ve Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleşen programa Kuzey Makedonya Dışişleri ve Ticaret Bakanı Timço Mutsunski, Kuzey Makedonya Ekonomi ve Çevre Bakanı Besar Durmişi, T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski, DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Balkanlar Temsilciler Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, DTİK Kuzey Makedonya Temsilcisi Bilal Sucubaşı, 200 civarında şirket temsilcisi, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.
Mutsunski: “Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği önemli önceliğimizdir, iş planlarının hayata geçirilmesini kolaylaştırmak için tüketicilerin yanındayız”
Dışişleri ve Ticaret Bakanı Timço Mutsunski, bugünkü iş forumunun fikir alışverişinde bulunmak ve dijital geçiş alanında ve iki ülkenin ortak çıkarlarının olduğu diğer alanlarda işbirliği potansiyelini algılamak için mükemmel bir fırsatı temsil ettiğini söyledi.
Mutsunski, “Ticari işbirliği, yükseliş eğilimi gösteren bir büyüme ile karakterizedir çünkü veriler, ticaret hacminin 2022 yılında 1 milyar dolara ulaştığını gösteriyor” diyerek, Türkiye’nin, yatırım alanında işbirliği konusunda daha önce olduğu gibi şimdi de çok önemli bir ortak olmaya devam ettiğini söyledi. İki binden fazla Türk şirketi potansiyeli ile ülkedeki iş yapma avantajı sağladığını ifade eden Mutsunski, devlet olarak bu tür yatırımları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
Bakan Mutsunski, son birkaç yıldır, ülkede yabancı turistlerin arasında Türk turistlerin ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği önemli önceliğimizdir, iş planlarının hayata geçirilmesini kolaylaştırmak için bu gibi tüketicilerin yanındayız” diye ifade etti.
Bolat: “Forumda ele alınan projeler, karşılıklı yatırımlarla ülkelerimizin kalkınmasına katkı sunacaktır”
Bu organizasyonun, ülkeler arasındaki ekonomik bağların daha da güçlenmesi için önemli olduğuna vurgu yapan Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu organizasyon, ülkelerimiz arasındaki ekonomik bağların daha da güçlenmesi ve yeni iş birliklerinin hayata geçirilmesi adına önemli bir adımı teşkil etmektedir. Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki tarihi dostluk ve stratejik iş birliği, ticaret ve yatırımlarda da güçlü bir şekilde kendini göstermektedir” dedi.
Forumda ele alınan projelerin, ticaret hacmini daha yüksek sevilyelere taşıdığını ifade ederek, “Forumda ele alınan projeler, karşılıklı yatırımlarla ülkelerimizin kalkınmasına katkı sunacaktır. İki ülke arasındaki mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi yönündeki çalışmaların, ticaretimizi daha kapsamlı bir çerçevede destekleyeceğine inanıyorum.
Forumun sonuçlarının, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcını müjdeleyeceğine inanıyor, bu anlamlı etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye ifade etti.
Durmişi: “Türk yatırımları ülkedeki toplam yabancı yatırımların yüzde 38'ini oluşturuyor, iş ortamını iyileştirmek için çalışıyoruz”
Ekonomi ve Çevre Bakanı Besar Durmişi, Kuzey Makedonya ve Türkiye'nin mükemmel ikili ve ticari işbirliğine sahip olduğunu ve önümüzdeki dönemde artma potansiyeli bulunduğunu vurguladı. “Türkiye, stratejik yatırım ortağı olarak Makedonya ekonomisine sürekli yatırım yapan en önemli ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Yaklaşık iki milyar avroyla ülkedeki toplam yabancı yatırımların yüzde 38’ini oluşturuyor. Bu nedenle Türkiye yatırımlarda beşinci, ticarette ise yedinci ortağımızdır” diye ifade etti.
Stratejilerinin sadece Kuzey Makedonya’da değil, tüm bölgede daha iyi ekonomik kalkınma sağlamak olduğunu belirten Bakan Durmişi, Kuzey Makedonya’nın yabancı yatırımcılara büyük faydalar sağlanan Serbest Ekonomik Bölgelerde ve bölge dışında yabancı yatırımları çekmek için mükemmel koşullara sahip olan bir ülke olduğunun altını çizdi.
Kuzey Makedonya Ticaret Odası Başkanı Branko Azeski, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türk İnşaatçılar Derneği Başkanı Erdal Eren ve TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran da konukları selamladı.
“Rekabet gücünün artırılmasında dijitalleşmenin ve yatırımların rolü” konulu panel gerçekleşti
Açılış konuşmalarının akabinde “Rekabet gücünün artırılmasında dijitalleşmenin ve yatırımların rolü” konulu panelde, Dijital Dönüşüm Bakanı Stefan Andonovski, Teknolojik-Sanayi Geliştirme Bölgeleri Müdürlüğü Müdürü Gotse Dimovski’nin konuşmaları yanı sıra Türkiye’nin “Hepsiburada” e-ticaret Şirketi Genel Müdürü Emin İmer konuşma yaptı.