Makedonya genelinde düzenlenen ikinci tur Yerel Seçimlerin gözlemini yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODİHR) değerlendirmelerini yaptı. AGİT ve ODİHR adına raporu sunan Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, 7 Nisan’da düzenlenen seçimlerin etkin ve yüksek rekabette geçtiğini ifade etti. İlk turdaki gibi aktif bir kampanyanın yürütüldüğünü belirten Ahrens, medyaların iktidar yanlısı olması, hükümet ile parti faaliyetlerin ayrılmaması, adaylara eşit fırsatların verilmemesi ikinci turda da tekrarlandığını ifade etti.
Ahers, grup halinde oy kullanma ile diasporanın oy kullanması konusunda şikâyet aldıklarını ifade etti.
AGİT ve ODİHR ilk tura göre çok daha az gözlemci ile ikinci turu gözlemledi ve tüm ülkeyi değil de belli oy kullanma yerlerini ziyaret etti.
Bu seçimlerle ilgili raporu AGİT seçim süreci bittikten 8 hafta sonra nihai raporu sunacak ve rapor Kasım ayında Kongre’de onaylanacak.