“Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”ni kabul günü vesilesiyle bugün Makedonya meclisinde bir etkinlik düzenledi. Makedonya listesinde Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak başvurusu neticesinde "Hıdırellez Bahar Şenlikleri” yer almıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Zoran Ljutkov, bu mirasın bir ulusun ruhsal zenginliği ve kimliğinin bir göstergesi olarak taşıdığı önemi vurguladı.

Bugün, dünyanın bu günü ilk kez kutladığı sırada, Bakan Ljutkov ülkemizin geçmişteki deneyimlerini paylaştı: Makedonya, kısa adı UNESCO olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu - UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listelerinde yer alan ülkelerden biri haline geldi.

Bu listeye kaydedilen unsurlar arasında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi:

- “Çet'rse – Ştip'te Kutsal 40 Mazlumlar Kutlaması" (2013)

- “Kopaçkata" – Dramçe köyünden erkek horosu (2014)

Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak başvurusu "Bahar Şenlikleri - Hıdırellez - Hıd Bah Şen Fest ”

Makedonya, Bulgaristan, Romanya ve Moldova'nın ortak başvurusu "1 Mart ile İlgili Kültürel Uygulamalar" (2017) yer almakta.

Ayrıca, "Glasočko" – Dolni Polog'da iki sesli erkek şarkısı (2015) UNESCO’nun Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alındı. Ljutkov, bu olumlu deneyimlerin ve kaydedilen somut olmayan değerlerin, bunları inceleyen uzmanlar için gelecekte de bir meydan okuma olacağına inandığını belirtti; çünkü bu miras hepimize ve tüm insanlığa aittir.

Kısa adı UNESCO olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun Paris’te 29 Eylül-17 Ekim 2003 tarihleri arasında toplanan 32.Genel Konferansı, 17 Ekim 2003 tarihinde “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”ni kabul etmiştir.