Analytica Think Tank’ın araştırmasına göre, sigara içen aileler bütçelerinin yüzde 13,2’sini sigaraya ayırıyor. Bu oran 2018’de yüzde 10,3’tü. Bu durum özellikle düşük gelirli ailelerde aile bütçesini daraltmakta ve yoksulluğu derinleştirmektedir.

Yapılan araştırmada, Makedonya’da yetişkin sigara içenlerin oranının yüzde 48,4 olduğu ve bu oranın Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde olduğu belirtildi. Sigara içenlerin, sigaranın yanı sıra bütçelerinin yüzde 12,5 gibi yüksek bir kısmını alkole ayırdığı açıklanırken, sigara içmeyen ailelerde bu oranın yüzde 1,1 olduğu belirtildi.

Ek olarak araştırmalar, reşit olmayanların genellikle ebeveynlerinin veya diğer yetişkin aile üyelerinin isteği üzerine kolayca sigara elde edebildiklerini gösteriyor. Özellikle kadınlar ve gençler arasında e-sigara kullanımı artıyor, ancak 13-15 yaş arası sigara kullanımının azaltılması konusunda önemli bir ilerleme kaydedilmedi. Araştırmacılar, sigara maliyetinin yıllık 38 milyar denar tutarında olduğunu, bunun da Gayrisafi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 5,6’sına denk geldiğini belirtti.