Ramazan ayı dolayısıyla uzun bir süre oruç tutulduktan sonra bayramda eski beslenme alışkanlıklarına dönmek bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Tatlı ve hamur işi gıdaları tüketmek; halsizlik, yorgunluk, kilo artışı ve özellikle kabızlık mide-bağırsak problemlerine neden olabilir.

Uzmanlar, bayramda sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. Hızlı yemekten kaçınmayı tavsiye eden Uzmanlar, oruç tutulan süre zarfında dinlenmeye geçmiş sindirim sisteminin bayramı sabahında ağır yemeklerle yorulmaması gerektiğine dikkat çekti. Kahvaltının, yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık ve tam tahıllı ekmek içeren besinlerle yapılması gerektiğini ifade etti.

Fazla şeker tüketiminden kaçının

Fazla şeker tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyleyen Uzmanlar, ikram edilen tatlı ya da tuzlu hamur işlerini meyve suyu, komposto, limonata ile tüketmek yerine bitki çayları, ayran veya sade maden suyu ile tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtti. Tatlı olarak sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, şerbetli tatlı tüketiminin bayram boyunca 1-2 defa sınırlı tutulması gerektiğini vurguladı.

Bol su içmenin önemli olduğunu hatırlatan Uzmanlar, günde en az 2,5 lt su içiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Tüketilen toplam çay ve kahvenin ise 4 fincandan fazla olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Uzmanlar, aksi takdirde, Ramazan bayramı boyunca uyku problemlerinin oluşabileceğini söyledi.