Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, bir yıl önceki Batı Balkan Dijital Zirvesi’nde dile getirdiği hedefi hatırlatarak, vatandaşın belge almak için işinden izin almasına, şalter önünde beklemesine veya kâğıtları kurumdan kuruma taşımasına gerek kalmaması gerektiğini söyledi. “İdarede birini tanımak ya da işi hızlandırmak için para vermek de gerekmemeli” diyen Başbakan, uygulamanın kişisel belgelerin telefonda tutulmasını ve kamu hizmetlerine tek bir yerden erişimi mümkün kıldığını belirtti.

Uygulamanın arkasında kayıtlar, birlikte çalışabilirlik, elektronik hizmetler, kimlik doğrulama mekanizmaları, yasal çerçeve ve siber güvenlik gibi unsurların bulunduğunu ifade eden Mickoski, vatandaşın görmesi gerekmeyen bu karmaşıklığın devlet tarafından çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Önce süreçler sadeleşmeli
Mühendislik geçmişine atıfta bulunan Başbakan, dijitalleşmenin sadece kâğıdı ekrana taşımak olmadığını vurguladı. Gereksiz adımların kaldırılmadan, kurumların yasal olarak paylaşabileceği verileri vatandaşın fiziksel olarak taşımasının devam etmesi halinde gerçek bir iyileşme olmayacağını söyledi. “Önce süreci analiz edip gereksiz adımları kaldıracağız, sistemleri bağlayacağız, sonra vatandaşa basit bir hizmet sunacağız” diye konuştu.

Ekonomik değeri de var
Mickoski, vatandaşların ve şirketlerin zamanının ekonomik değeri olduğunu hatırlatarak, gereksiz kurum ziyaretlerinin, tekrar istenen belgelerin ve uzun süren işlemlerin hem vatandaş hem de devlet için maliyet yarattığını belirtti. Dijitalleşmenin bu nedenle hem idari hem de ekonomik reform niteliği taşıdığını ifade etti.

Uygulamanın tek bir bakanlığın projesi değil, tüm hükümetin ve kamu idaresinin ortak işi olması gerektiğini söyleyen Mickoski, her kurumun hangi hizmetleri dijitalleştirebileceğini ve hangi belgeleri artık vatandaştan istemeyeceğini analiz etmesi gerektiğini vurguladı.

Başlangıç aşamasında
Mickoski, sistemin henüz tamamlanmadığını, bunun yeni bir paradigmanın başlangıcı olduğunu söyledi. Elektronik süreçlerin izlenebilirliğinin hesap verebilirliği artıracağını ve gereksiz idari takdir yetkisini azaltacağını belirtti. Avrupa entegrasyonu kapsamında Reform Gündemi ve AB Büyüme Planı çerçevesindeki dijital dönüşüm taahhütlerinin büyük kısmının (yasal düzenlemeler, altyapı ve kurumlar arası bağlantı) yerine getirildiğini de hatırlattı.

Dijitalleşmenin yeni bir dışlanma yaratmaması için alternatif kanalların (hizmet merkezleri vb.) devam etmesi gerektiğini de ekledi.

Başarı ölçütü indirilme sayısı değil
Başbakan, Dijital Dönüşüm Bakanı Andonovski ve ekibini tebrik ederken, uygulamanın ilk versiyon olduğunu ve geliştirmenin süreceğini açıkça söylediklerini olumlu karşıladı. AB ve ortaklara teşekkür etti.

Başarıyı indirilme sayısıyla değil, gerçekten tamamlanan hizmet sayısı, tasarruf edilen süre ve basitleştirilen işlemlerle ölçmek gerektiğini belirten Mickoski, önümüzdeki dönemde sürecin hızlandırılmasını, daha fazla kurumun dahil edilmesini ve vatandaşların basit, güvenli ve zaman kaybetmeden kullanabileceği daha fazla hizmet sunulmasını istedi.