Kalkandelen Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Dilleri/Şarkiyat Bölümü’ne bağlı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bugün, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlamaları münasebetiyle program düzenledi.

İki ana bölümde gerçekleşen programda, ayrıca üniversitenin kuruluşunun 30. yıldönümü ile Doğu Dilleri/Şarkiyat Bölümünün de kuruluşunun 15. yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle “Medeniyetimizin Şair Ruhlu Şahsiyetleri: Mevlana, Mehmed Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı”yı anma paneli de düzenlendi.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Halkbank  Üsküp Genel Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Arif Konak, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, Üsküp Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Emin ve diğer davetliler katıldı.

“Bugüne kadar lisans düzeyinde 165 öğrenci mezun oldu”

Doğu Dilleri/Şarkiyat Bölümünün kurulmasından bu yana birçok öğrencinin yetiştiğini ifade eden Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baki, bugüne kadar lisans düzeyinde 165 öğrencinin mezun olduğunu belirtti. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde de eğitimlerin 2018 yılından beri devam ettiğini ifade ederek, bugüne kadar 20’ye yakın yüksek lisans ve 6 civarında doktora öğrencisinin mezun olduğuna dikkat çekti.

Şarkiyat Bölümünün kurucu hocalarına ve bölümdeki öğretim görevlilerine şükranlarını sunan Prof. Dr. Süleyman Baki, bölüm başkanlığı görevini iki ay önce Prof. Dr. Adnan İsmaili’den devraldığını ifade ederek, “Bölümümüzün hem Arap Dili ve Edebiyatı anabildim dalında, hem de Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalında Makedonya’nın değişik şehirlerinden öğrencilerimiz oldu. Zaman zaman Kosova’dan, Türkiye’den, bilhassa Doğu Makedonya’dan nice öğrencilerimiz oldu” diyerek bu sayının daha da artmasını temenni etti.

Felsefe Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Musa Musai ise yaptığı selamlama konuşmasında, üniversitenin kuruluşunun 30. yıldönümü ile Doğu Dilleri/Şarkiyat Bölümünün kuruluşunun 15. yılını kutlayarak, bölüm bünyesinde görevli olan tüm hocaları tebrik etti.

“Buradaki Türk yatırımcılar ve firmalar, Türk dili bölümlerinden mezun olan gençlere istihdam imkânları sağlıyor”

Kültür ve eğitimin temelini dilin oluşturduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, geleceğimizin teminatı olan çocuklara ilkokuldan başlayarak anadili Türkçede eğitim olanağı sağlanması, Türk kimlik ve kültürünün bu ülkede yaşatılmaya devam edilmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Büyükelçi Ulusoy konuşmasının devamında, “Kuzey Makedonya’nın önde gelen üniversitelerindeki Türkoloji kürsüleri, dilimizin, kültürümüzün ve edebiyatımızın doğru tanınması, akademik camiada tanıtılması ve yeni nesillere aktarılması bakımından büyük bir vazifeye sahiptir” diyerek, eski bölüm başkanı Adnan İsmaili’ye uzun yıllar vermiş olduğu emeklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek, yeni bölüm başkanı Süleyman Baki’ye de hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Ülke genelinde Türkçe eğitim verilen çok sayıda eğitim kurumunu da ziyaret ettiğini ve muhtelif bölgelerde çeşitli nedenlerden dolayı Türkçeyi öğrenememiş Türk yetişkinlerin de dilimizi öğrenmeleri adına çalışmalarının olacağını ifade eden Büyükelçi Ulusoy, buradaki Türk yatırımcıların, Türk firmalarının, Türk dili bölümlerinden mezun olan gençlere istihdam imkânlarıyla önemli bir katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.

Ulusoy, “Bu hem göçün önlenmesine, hem de Türkoloji bölümlerine ilginin artmasına doğal bir destek ve katkı sağlamaktadır. Firmalarımızı, bu olumlu yaklaşımları konusunda liselerde yaygın şekilde duyuru yapılmasının ve ayrıca, Türkoloji bölümlerinin değerli yönetici ve hocalarımızın liseleri ziyaret ederek, tanıtımlar yapmalarının son derece yararlı olacağına inanıyorum” diye ifade etti.

Açılış konuşmalarının akabinde Doç. Dr. Gürkan Moralı başkanlığında gerçekleşen “Medeniyetimizin Şair Ruhlu Şahsiyetleri: Mevlana, Mehmed Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı” panelinde Prof. Dr. Metin İzeti, Prof. Dr. Mehmet Samsakçı ve Dr. Elyesa İsmaili konuşmacı olarak yer aldı.

Program, Şarkiyat Bölümü öğrencilerinin okudukları şiirleri ve müzik dinletisiyle tamamlandı.