Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde bugün, Türkiye Büyük Meclis Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla, “Güzel İnsan Sabahattin Zaim Anma Programı” düzenlendi.
Düzenlenen anma programına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği Başkanı Şakir Fetahu, Halkbank Genel Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı, Uluslararası Balkan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, milletvekilleri, parti temsilcileri, üniversite temsilcileri, sivil toplum örgütü ve iş dünyasından temsilciler, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“Güzel insan Sabahattin Zaim, kuşatıcı, toparlayıcı özelliği olan bir kişiydi”
Sabahattin Zaim’in yetiştirdiği öğrencilerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Sabahattin Zaim’in öğrencisi olmaktan onur duyduğunu, kendisinden çok şeyler öğrendiğini, hayata dair, sadece bilgi anlamında değil, hayat mektebinin çeşitli merhalelerini öğretmesi dolayısıyla da kendisinden fevkalade derin insanî değerler öğrendindiğini söyledi.
Sabahattin Zaim’i anlatmanın hem kolay hem de çok zor olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Kendisinin patenti kendisine aittir. ‘Kimdi Sabahattin Hoca?’ derseniz, güzel insandı. Bir kelimeyle özetlemek mümkündür. İnsanlığa ait hangi güzellikler aklınızdan geçiyorsa, hemen hemen bunların çoğuna sahip olan, bunların çoğunu sadece kişisel bir meziyet olarak ortaya koymanın ötesinde, ilişkileriyle, günlük hayattaki yaşadığı yaşantısıyla, kendisiyle ilişkiye geçen insanları da öğreten bir güzel insandı” dedi.
Sabahattin Zaim’in, karakteristik özelliklerinden birinin ise toparlayıcı, kuşatıcı ve bir şemsiye gibi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “İnsanlığı, farklı kanaatlerde, farklı düşüncelerde olsa bile, gidip kendisinden fikir danıştığı, kendisinden bir şekilde istifade etmeye çalıştığı ve insanları bu davranışlarıyla toplayan, kimseyi ötekileştirmeyen, kimseyi kenara atmayan bir özelliğe sahipti. Bu anlamda, insanlara karşı şemsiye gibi üzerlerinde kuşatıcı, toparlayıcı özelliği olan bir kişiydi” dedi.
“Sabahattin Zaim’in her iş yapan insana dokunan bir yönü vardı”
Sabahattin Zaim’den çok şey öğrendiğini anlatan Uluslararası Balkan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Sabahattin Zaim’in, toplumun her kesiminden, üniversiteden, bankacılıkla ilgili, her iş yapan insana dokunan bir yönü olduğunu söyleyerek, “Dokunmadığı insan yoktu. Bu toprakların çocuğuydu. Kendisini rahmetle anıyorum” dedi.
Özdil, konuşmasının devamında, “Bizim üniversitemizin de kurucu heyetinde olan, çok güzel hizmetleri ve bize bir yol haritası bırakan kişiliği vardı.
“Sabahattin Zaim, ilim ve hikmeti birleştiren mümtaz bir şahsiyetti”
Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar ise, yalnızca bir akademisyeni değil, bir düşünürü, bir rehberi, bir toplum mimarı olan Sabahattin Zaim’i anmak için bu etkinliği düzenlediklerini ifade ederek, “Sabahattin Zaim, ilim ve hikmeti birleştiren mümtaz bir şahsiyetti. O, akademik bilgiyle ahlakî değerleri bütünleştirerek, sadece bilim dünyasına değil topluma da yol gösteren bir liderdi” dedi.
Açılış konuşmalarından sonra, panelistler Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Faruk Taşçı, Dr. İsrafil Kışla ve Dr. Ahmet Lökçe tarafından “Güzel İnsan Sabahattin Zaim Anma Programı” adlı panel gerçekleştirildi.
Çevrim İçi Dijital Beceriler Seminerine katılan öğretmenlere sertifikaları verildi
Programda ayrıca, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu ve Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliğiyle, Makedonya'daki Türk öğretmenlerine yönelik düzenlenen çevrim içi seminerine katılan öğretmenlere Türkiye Büyük Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından sertifikaları takdim edildi.
130 civarında öğretmenin katıldığı, "Dijital Beceriler" temasıyla gerçekleştirilen ve beş oturumdan oluşan seminerde, dijital araçların kullanımı, çevrim içi eğitim platformları ve yapay zeka uygulamaları gibi konular ele alındı. Katılımcılar, uzmanlardan hem teorik bilgi aldı hem de pratik uygulamalar yapma fırsatı buldu.
Bu seminer, Türk öğretmenlerin dijitalleşen eğitim dünyasına uyum sağlamasına katkı sunmayı hedefledi.