Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen ve eğitim alanındaki uluslararası çalışmaları ve katkılarıyla tanınan kurum ve kişilerin buluşma noktası olması hedeflenen İstanbul Eğitim Zirvesi, bu yıl dördüncü kez, 6-7 Aralık 2024 tarihlerinde "Eşit ve Daha Adil bir Toplum ve Sürdürülebilir bir Gelecek için Eğitim" temasıyla çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açış konuşmasıyla başlayan program, akabinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in ve Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün konuşmalarıyla başladı.

“Eşit ve Daha Adil bir Toplum ve Sürdürülebilir bir Gelecek için Eğitim” konusuna vurgu yapılarak, çeşitli ülkelerden eğitim bakanlarının katılımlarıyla gerçekleşen programa, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Vesna Yanevska da çevrimiçi olarak katıldı.

Bakan Yanevska, yeni Makedonya Hükümeti’nin eğitimin toplumun temel direği olduğuna dair hiçbir şüphesi olmadığını ve bu nedenle her bireyin tam potansiyeline ulaşmasını sağlamak için vatandaşların bilgisine, yaratıcılığına ve yenilikçiliğine olan payı artırdığını belirten bir mesaj gönderdi.

Yanevska: “Eğitim geleceğin pasaportudur”

Bakan mesajında, “Eğitim geleceğin pasaportudur. Farklılıkların anlaşılmasını, karşılıklı saygı ve hoşgörüyü sağlar. Birleştirir ve barışı inşa eder. Ancak günümüzde, nefret ve yıkım arzusu hüküm sürerken, birlik ve barış son derece eksiktir. Hadi bunu değiştirelim” sözlerini vurguladı.

Bakan Yanevska konuşmasının devamında, “Kaliteli ve kapsayıcı bir eğitim sistemi sağlayacak değişiklikler için güçlü bir istek ve enerjiyle göreve beş ay önce başlayan nispeten yeni bir hükümetin parçasıyım. Bu değişiklikler zaten oluyor. Daha kaliteli müfredat ve ders kitapları, dijitalleştirme, öğretmen motivasyonu, altyapının iyileştirilmesi ve okul ağının optimizasyonunun yanı sıra, öğrencilere ilgilerini çeken içeriklerle dolu tek vardiyalı çalışma ve uzun süreli konaklama olanağı sunmak için çalışıyoruz. Elbette yüksek öğrenimin yanı sıra sistemdeki tüm paydaşlara daha fazla ve daha iyi fırsatlar için yeni mevzuatın kabul edilmesi de önemli bir önceliktir” dedi.

Bakan, eğitimin kapsamlı olmasına, yani herkese eşit erişim ve herkesle aynı koşullar altında yükselme şansı verilmesine büyük özen gösterildiğini vurguladı.

"Ülkemdeki farklı sosyal grupların bilgi eşitsizliği çok açık ve bu, etkilerini etkisiz hale getirmeye çalıştığımız çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. Makedonya'nın farklı bölgelerinden gelen çocuklar arasında, farklı etnik topluluklara mensup öğrenciler arasında bilgi farklılıkları bulunmaktadır ve bu farklılıklar çocukların geldiği ailelerin sosyal statüsünden de kaynaklanmaktadır." dedi.

TİKA ve Maarif Vakfı’na Teşekkür Etti

Okul ağının optimizasyon süreci ile ilk faktörün ortadan kalkacağını vurgulayan Bakan Yanevska, kırsal kesimdeki çocukların bir kısmı sosyalleşmenin, rekabetin daha fazla olduğu, okulların daha organize ve donanımlı olduğu merkezi okullara taşınacağını ve sosyal açıdan savunmasız ailelerden gelen çocuklara, maddi destek ve eğitimin teşviki için özel haklar sağlandığını vurguladı.