Makedonyalı Türk Sanatçı Bedi İbrahim, gece sanat seveleri ile buluştu. Her yaştan katılımcı olan sergi, Üsküp’ün Çifte Hamamına farklı bir renk kattı. Mekanla sanatı buluşturan çok yönlü sanatçımız Bedi İbrahim, sergiyi gezenleri hayran bıraktı.
Olay, 1970’lerin sonunda başlayan bir hikayeydi aslında. Çarşı ile bütünleşen Bedi İbrahim, seyirciye kapalı olan Çifte Hamama girer hayallerini kuruyordu. Bugün de Dünden Bugüne derken tam da bunu gösterdi. İbrahim, bu mekana bağlı olduğunu ve bu nedenle Beşik olan ilk videosun tam da burda çekilmiş olması bir tesadüf olmadığını ifade etti. İbrahim, “bazen günlerce mekanla bağ kuruyorum, monolog ve diyalog gerçekleşiyor ben ve mekan arasında” diyerek mekanla kurmuş olduğu güçlü bağı gündeme getirdi.
Doğa ile iç içe, eşyaya yeniden can veren, merkezinde aile olan bir sanatçı
Doğa ile iç içe olan İbrahim, hiçbir şeyin atık olmadığını anlatmaya çalışmış eserlerinde. Eski bardak, yere atılan bir dal, tüm bunları sanata dönüştürmeyi başaran bir sanatçımız. Küratör Goranço Gyorgievski, “Aile edebi ve sevgisini eserlerinde rahatlıkla gösteren Bedi İbrahim’in kuşlar ve doğaya karşı büyük sevgi beslediğini ifade etti. Gyorgievski, yıllardır birlikte çalıştıklarını, yolculuk yaptıklarını yeri geldiğinde susarak da diyalog kurduklarını söyleyerek, Bedi için “aile”nin ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Bedinin eserlerinde: kapılar, yuvalar yer alıyor bu da ile sevgisini gösteriyor. “Aileye karşı sevgisi olanın tüm dünyaya karşı sevgisi olur” diyen Gyorieski, kuşlar eserlerine önemli yer alıyor yuvanın inşa merkezdedir. Bedi İbrahimin eserleri mekana göre yeniden şekil alıyor, tek başına her eser farklı bir şey ifade ederken mekanla farklı bir boyut aldığını ve bu nedenle özellike Çifte Hamamda bu eserler mekanla bütünleşmiş durumda. Gyorieski, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Makedonya Türklerine tebrik ederek sözlerini tamamladı.
Brzanova, “Bedi İbrahim’in Makedon güzel sanatlarında özel bir yeri var"
“Bedi İbrahim’in Makedon güzel sanatlarında özel bir yeri var" diyen Milli Galeri Müdüresi Maya Nedelkoska Brzanova Türk Hamamı Çifte Hamam onyıllarca devam eden İbrahimin eselerin sergilenmesi için ideal bir mekan olarak değerlendirdi. Brzanova, “sanatçının eserlerinin geçmişi yeniden inşa ile ortaya koyduğunu” ifade etti.
Sergide Cengiz İbrahim’in de bestesi yer aldı
Sanatçı bir aile olan İbrahim ailesi geçtimiz aylarda ani bir ölümler farklı bir değeri kaybetmişti. Müzisyen sanatçımız Cengiz İbrahim’in bu sergi için bestelediği müzik ayrı bir bölmede NİŞAN adıyla seyircilere dinletildi.
Çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi, tüm Çifte Hamam’a farklı bir renk kattı. 80li yıllardan günümüze kadar sergilenen seçme eserler, Üsküp’te sergilendikten sonra bir bölümü Manastır’da sergilenecek. Kültür Bakanlığın desteğini de alan bu sergi sonunda sanatçının eserlerinin de yer alacağı monografi yayınlanacak.