Dr. Taner Hasan, Üsküp ‘Rahibe Teresa’ Klinik Merkezi’ndeki Endokrinoloji Bölümü’nde müdürlük görevine atandı. 

Uzun yıllar 8 Eylül Hastanesi’nde Endokrinoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Taner Hasan, İç Hastalıklar Bilim Dalını da yönetiyordu.

Yürüttüğü yeni görevi hakkında Yeni Balkan’a açıklamalarda bulunan Hasan, yeni hükümetin kurulmasıyla yeniden yapılanmaya gidildiğini belirterek, “Yeni hükümetin kurulmasıyla, sayın Arben Taravari’nin sağlık bakanı olması münasebetiyle yeniden yapılanmaya gidildi. Bugüne kadar yaptığım çalışmaları herhalde takdir ederek bakanın önerisiyle şu anda Üniversite Kliniğinin Endokrinoloji Bölümü’nün Müdürlüğünü yapıyorum. Bir aydır bu görevdeyim, çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar buradaki mevcut çalışma kadrolarıyla daha önce de beraber çalışmıştık. Burada çalışanların hepsi endokrinolog olduğundan dolayı meslektaş sayılıyoruz kendileriyle. O yüzden birçok münasebet nedeniyle kendileriyle görüşüyordum. Bu sefer de buraya bir müdür olarak atandım.” ifadelerini kullandı.

Endokrinoloji branşında tek klinik

Yönettiği klinikte endokrinoloji alanındaki bir çok hastalığın tedavi edildiğini de söyleyen Hasan, “Burası Makedonya’da üniversite çapında endokrinoloji branşında tek klinik. Burada sadece endokrinoloji değil, diyabet, obezite, gibi endokrinolojinin alt bölümleri var, hormonal bozukluklarla ilgili ayrı bir ünitemiz var. Ayrıca Makedonya’da çok az görülen bazı endokrinoloji hastalıkları burada tedavi ediliyor. Onların arasında akromegali gibi hormon fazlalığı olan kişiler tedavi için kliniğimize geliyor. Buna benzer daha ender rastlanan bazı endokrinolojik hastalıklar da burada tedavi ediliyor.” sözlerini sarf etti.

Şartlar iyi ama personel eksikliği mevcut

Klinikte altyapı açısından ciddi eksiklikler bulunmadığını aktaran Dr. Taner Hasan, hemşire ve hasta bakıcı gibi personel eksikliği yaşandığını ifade etti.

Bu konu üzerine ise “Kliniğimiz küçük bir klinik. Şu anda 76 personelimiz var, bunların 18’i doktor diğerleri de hemşire, hasta bakıcısı, temizlik ve idare gibi işlerde görev yapan çalışma arkadaşlarımız var. Altyapı olarak şu anda kliniğimiz gayet iyi bir durumda. Bundan üç dört yıl önce bir değişime gidilmiş, onarım çalışmaları yapılmış. Ben göreve gelmeden birkaç ay önce bu çalışmalar sona ermiş ve kliniğimiz tamamen yenilenmiştir. Yeni cihazlar temin edilmiştir. Altyapı açısından çok fazla bir eksiğimiz yok fakat çalışan personel açısından biraz eksiklerimiz var. Bu eksikler zaten genel olarak bütün Makedonya’da olan eksiklerdir. Hemşire eksikliği var, onun dışında hasta bakıcı eksikliğimiz var, bunların bir an önce giderilmesi lazım. Diğer hastanelerde bu tür eksiklikler bizim kliniğimize kıyasen biraz daha fazla. Önümüzdeki ayalarda en azından yılbaşına kadar biraz ara personel tedariki yapılması lazım. Bu konuda zaten sağlık bakanı ve bakanlıktaki çalışanlarla sürekli temas içerisindeyiz. Bütün bu problemlerimizi onlara da aktarıyoruz. En kısa zamanda tedarik edileceğinin sözünü verdiler. ” dedi.

‘Sıkıntılar ekonomik krizden kaynaklanıyor’

Sıkıntıların ekonomik krizden kaynaklandığını ifade eden Hasan, “Şu anda bir ekonomik krizden geçiyoruz, bütün Makedonya’da olduğu gibi sağlık sektöründe de bir kriz var. Bu krizi atlatmamız lazım. Sigortalar kurumuyla da geçen hafta bir toplantımız oldu. Orada da problemler tekrar masaya yatırıldı. Sigortalar kurumundan gelen temsilciler de onlar da ekonomik sıkıntılardan bahsettiler. Fakat bu sıkıntıların yılbaşına kadar ve yılbaşından sonraki süreçte hallolacağının sözünü verdiler. Ümit ediyoruz ki kısa zaman içerisinde personel ihtiyaçlarımızı karşılamış olacağız.” diye konuştu.

‘Obezite tedavisinde kullanılan ilaçların da pozitif listeye dahil edilmesi gerekiyor’

Obezite tedavisi için ilaçların pozitif ilaç listesine dahil edilmesinin önemine de dikkat çeken Dr. Taner Hasan, “Özellikle pozitif listede olan ilaçların sayısının arttırılması lazım. Son dönemlerde obezite hastaları çok daha fazla gelmeye başladı kliniğimize. Makedonya’daki diğer hastanelerde de bunu gözlemleyebiliyoruz. Kliniğimizde obezite merkezi olduğu için buraya başvuran hasta sayısı çok daha fazla. Onların büyük bir kısmının belirli konularda tedaviye ihtiyacı var. Fakat ne yazık ki bugüne kadar bu hastalara uyguladığımız tedavilerin hepsi özel imkanlarla karşılanan tedavilerdir. Hastalar kendileri bu imkanları temin etmek zorundalar. Her toplantımızda bunları dile getiriyoruz. Bakanlık bir açıklama yaptı, pozitif listeye girecek olan ilaçların sayısı arttırıldı. Fakat bunların içerisinde maalesef anti obezite ilaçları henüz yer almadı. Bunlar biraz daha pahalı ilaç grubuna giriyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıldan itibaren belli bir sayıdaki hastaya bu tür tedavinin pozitif listeye eklenecek. Bunun için de çaba sarf edeceğiz. Sağlık bakanlığıyla da bu konuda sürekli iletişim halindeyiz.” sözleriyle düşüncelerini aktardı.

‘Sağlık sistemimizdeki problemler herkes tarafından biliniyor’

Dr. Taner Hasan, ülkemizdeki sağlık sistemini şu ifadelerlere değerlendirdi:

“Makedonya’daki sağlık sisteminde uzun yıllardan beri problem var. Bunu zaten hem sağlık sektöründe çalışan bizler, hem de sağlık sektörüne çeşitli amaçlarla başvuran hastalar dahil herkes biliyor. Fakat bu yeni başlayan bir problem değil, yıllardan beri var olan ve birike birike devam eden problemler ne yazık ki. Problemlerin hallolması için hem sağlık bakanlığı, hem hastaneler hem de sağlık personeli olarak bizler topyekün çalışmak zorundayız. Ortak bir çalışmayla kısa bir zamanda bu problemlerin hallolacağına inanıyorum. Fakat problemlerin büyük bir kısmı ekonomik sıkıntılardan dolayı kaynaklanıyor. Maalesef Makedonya çapında bazı hastanelerdeki çalışma şartları çok kötü. En azından İştip, Ohri, Gostivar gibi daha büyük merkezlerde hastanelerin çalışma şartlarının ve hastalara uygulanan sağlık hizmetlerinin daha iyi şartlarda uygulanması için çalışmaların yapılması lazım. Bununla ilgili çalışmaları sağlık bakanlığı yeniden gündeme getirdi. Kısa bir süre içerisinden inşallah İştip’teki yeni hastane çalışmaya başlayacak, orası bölgesel bir hastane. Bu tür hastaneler biraz daha fazla imkanlara sahip oldukları taktirde buraya gelen hasta sayısı azalacak. Üsküp’te hastanelerdeki yoğunluğunun biraz azalmasını bekliyoruz. Fakat bunların azalması için ekonomik ve fiziki şartların düzelmesi şart. Onlar olamdan çok daha fazla hastaya hizmet verme durumumuz olmayacak. O yüzden bunları göz ardı etmemek lazım. Sağlık personeli olarak bizlere de iş düşüyor. Mevcut imkanları çok rasyonel bir şekilde kullanmamız lazım. Var olan imkanları hastane ve hastaların ihtiyaçları için harcamak durumundayız. Eğer böyle devam edersek inşallah son birkaç aydan beri zaten imkanların daha rasyonel kullanılması açısından çalışmalar var. Bu tempoyla devam ettiğimiz taktirde birkaç yıl içerisinde bu tür problemlerin biraz azalacağını ümit ediyoruz. Bunların azalmasıyla ve şartların düzelmesiyle hastanelerden ayrılan personel sayısı da azalacak.’ 

‘Yurtdışına giden sağlık personeli sayısının artmasıyla hizmette aksama yaşanıyor’

“Maalesef biliyorsunuz son dönemlerde çok sayıda sağlık personeli bunların içerisinde doktorlar da dahil -bunların büyük bir bölüm hemşire ve hasta bakıcılar- bir kısmı ya özel sektöre geçiyor ya da tamamen ülkeyi terk edip yabancı ülkelere gidiyor. Son beş altı yıl içerisinde Makedonya’dan ayrılan sağlık personeli sayısının epey yüksek olduğunu biliyoruz. Elimizden şu anda net bir veri yok ama yaklaşık 5 bin olduğunu tahmin ediyoruz. Maalesef bunlar bizim kaybettiğimiz kadrolar. Yurtdışında çıkanları geri getirmek çok zor. Dolayısıyla burada çalışan sağlık personeli sayısı da azalıyor. Bu azalma sağlık hizmetinde aksamalar olmasınan neden oluyor. O yüzden bütün bunları göz ardı etmemek lazım. Yine söylüyorum ekonomik problemler hallolduğu taktirde, çok fazla sağlık personelinin bu tür sağlık kurumlarını terk edeceğini tahmin etmiyorum. Ekonomik sıkıntı ve çalışma şartlarına bağlanıyor bu problemler. Bunlar düzeltildiği taktirde sağlık personelinin büyük bir kısmı yine bizim hastanelerde çalışmaya devam edecektir.”

‘Hastaların biraz sabırlı olmalarını rica ediyorum’

Dr. Taner Hasan, açıklamasını “Hastaların ve hastanelere başvuran kişilerin biraz daha sabırlı olmalarını rica ediyorum. Bütün problemler bir gecede düzelmiyor elbette. Biraz zamana ihtiyacımız var. Hem onların sabır göstermeleri, hem de bizim sağlık personeli olarak daha gayretli çalışmamız, karşılıklı olarak bir anlayış olursa, çok kısa sürede bir başarı elde edeceğimize inanıyorum.” ifadeleriyle tamamladı.