Eğitim ve Bilim Bakanı Vesna Yanevska, 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan etnik gruplar arası entegrasyon, hoşgörü ve çok kültürlülüğü desteklemeyi amaçlayan okul faaliyetlerine hibe verilmesine yönelik ilanın sonuçları hakkında bilgi verdi.
Yaptığı açıklamada Bakan Yanevska, “2025 bütçesinde, çok kültürlülüğü, etnik gruplar arası entegrasyonu ve hoşgörüyü geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan faaliyetleri uygulayabilmeleri için okullara yönelik mali desteği önemli ölçüde artırıyoruz. Şimdiye kadar 30 bin denar tutarında hibe yapıldıysa, önümüzdeki ilanda bu rakam 90 bin denara yakın olacak, yani iki kişiye ortalama net maaş ödeyeceğiz. Bunu İlköğretim Kanunu'nda yaptığımız değişikliklerle düzenledik, yakın zamanda Meclis'e gelecek olan yeni Ortaöğretim Kanunu'nda da düzenleyeceğiz” diye ifade etti.
“Bakanlık, geçen yıl ekim ayında faaliyetler için teklif çağrısında bulunmuş, sıralama ve seçim için oluşturulan komite, farklı etnik, kültürel ve dini topluluklardan gelen öğrencileri birbirine bağlayacak, onları karşılıklı saygı ve anlayışa yönlendirecek ve uyumlu bir okul ortamı inşa edecek 130 ilkokul ve ortaokula, her biri 30 bin denar tutarında toplam 79 hibe verilmesine karar vermiştir.” Diyen Bakan Yanevska, bu desteğin aslında yasal bir zorunluluk olduğunu ve Bakanlığın tüm öğrencilerin kaliteli eğitime eşit erişimini sağlamayı amaçlayan eğitim politikaları ve stratejilerinin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Yanevska, yaklaşık 2,4 milyon denarlık desteğin yeterli olmadığını ancak yarışmanın duyurulduğu dönemde yürürlükte olan hukuki çözüm dikkate alındığında ek fon sağlama imkânının bulunduğunu söyledi.