Ağırlıklı Türklerin yaşadığı, Lozova, İştip, Karbintsi, Radoviş, Konçe, Vasilevo, Valandova, Demir Kapı, Gradsko, Resne, Plasnitsa, Gostivar, Merkez Jupa bölgelerinde süt üretim alanlarının artırılması ve süt üretim teknolojisinin geliştirilmesi için geçimlerini tarım ve hayvancılık sektöründen sağlayan ve süt üretimi yapan 90 çiftçi aileye, TİKA tarafımdan bugün Sveti Nikole Belediyesinde süt sağma makinesi, süt taşıma bidonu ve hijyen malzemeleri seti hibe edildi. Teslim törnine MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ve hibe almaya gelen çiftiçler katıldı. 

Hibeler ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı bölgelerde yapıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp Koordinatörü Şeyma Babayiğit yaptığı açıklamada, “Bugün kırsal alanda çiftçilerin desteklenmesi için yaptığımız proje için bir araya geldik. Bu proje kapsamında ağırlıklı olarak soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerden süt üretimi ile uğraşan 90 çiftçiye üretim kapasitesini artırmak ve modern hale getirmek amacıyla süt sağma makineleri, süt taşıma bidonları ve hijyen ekipmanları hibe ediyoruz” dedi. 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp Koordinatörü Şeyma Babayiğit, “Bu projenin sadece aileler için değil, bölge kalkınması için de büyük önem arz ettiğini” ifade etti. Ayrıca TİKA tarafından uygulanan Kalkınma Projelerinin de artarak devam edeceğinin altını çizdi.  

Proje kapsamında süt üretimi ile uğraşan çiftçilerin hijyenik koşullarda üretim yapması ve süt kalitesini artırmasının yanı sıra gıda güvenliğinin sağlanması ile aynı anda süt üreticilerinin gelirlerinin de artması hedeflenirken, ekonomik açıdan ağır şartların hakim olduğu Kuzey Makedonya’nın kırsal bölgelerinde ekonomik çeşitliliğin sağlanmasında hayvancılığın önemi ve TİKA tarafından yürütülen Tarım ve Hayvancılık projeleri önem arz etmektedir.

Bir çiftçi aileye 1 adet süt sağım makinesi, 2 adet süt taşıma bidonu, 1’er adet 5 litrelik ambalajda asidik ve alkalik deterjan, 1 adet dezenfektan daldırma kabı, 1 adet süt sağım makinesi temizleme fırçası takımı, 1 adet 1 litrelik ambalajda iyot solusyonu, 1 adet  CMT (California Mastitis Test)  test seti hibe edildi. 

Selman: "Türkiye, TİKA aracılığıyla bizim yüzümüzü güldürdü"

Hibeyi teslim alan çiftçiler teslimat sırasında mutluluklarını ve şükranlarını gizleyemdi. Çalıklı’dan Mehmet Selman, hayvan sayılarının artması ile birlikte, elle sağmanın zorlaştığını, hatta bu nedenle eşinin ellerinde sağlık sorunlar yaşandığını, sağmaktan ellerinin tutulduğunu, bundan dolayı bu yardımı veren Türkiye’ye çok teşekkür etti. “Türkiye, TİKA aracılığıyla yüzümüzü güldürdü. Hediye ettiği bir makine 20-30 işçiyi değiştiriyor” diyen Selman, hibe edilen araçların kendilerine büyük destek olduğunu söyleyerek, “5 baş hayvanı olan 20 yapacak, 10 varsa 40 yapacağız” dedi.

20 yıldır hayvancılıkla uğraşan İlmi Zekir, sürekli zorluklarla bu işi yaptık, şimdi TİKA’nın hibe ettiği makinelerle işlerinin kolaylaşacağınıa dair inancını dile getirdi. 

Hayvancılık ve tarım ile yıllarca uğraşan Prespeli, Jupalı, Mogorçeli çiftçiler hibe için Türkiye ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

TİKA kurulduğu günden beri soydaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak ve bölge ekonomisinin canlanmasını sağlamak amacıyla 28 adet proje ve faaliyet gerçekleştirdi

Kuzey Makedonya’nın kırsal bölgelerindeki çiftçilere yönelik olarak; bölgesel kalkınmayı hedefleyen, çiftçilerin altyapı ve teknik kapasitelerini güçlendirerek hane başına geliri yükselten, kırsal bölgelerden göçün önlenmesini amaçlayan ve kaliteli gıda üretimini destekleyen birçok proje TİKA tarafından uzun yıllardır geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.

TİKA Üsküp Program Koordinasyon Ofisi, kurulduğu günden beri soydaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak ve bölge ekonomisinin canlanmasını sağlamak amacıyla 28 adet proje ve faaliyet gerçekleştirdi Bu kapsamda bölgedeki çiftçilere yönelik olarak ekipman ve malzeme temininin yanı sıra çiftçiler arası iletişimin geliştirilmesi, karşılıklı tecrübelerin paylaşılması ve Türkiye’den gelen uzmanlar aracılığıyla çiftçilere verilen eğitimler sayesinde sağlıklı ve kaliteli gıda üretimi sağlanması hedeflenmektedir.

Geçmiş yıllarda TİKA tarafından Tarım ve Hayvancılık sektöründe uygulanan örnek projeler sayesinde, ihtiyaç sahibi yaklaşık 1000 çiftçi aileye iklime bağlı kalmadan bütün yıl boyunca sebze hasatının yapılabileceği sera tarım işletmeleri kurulmuştur. 600 aileye ise bölgelerin üretim özelliklerine uygun nar, ceviz, badem, erik ve kiraz fidanları ile çilek fideleri temin edilmiştir. Çiftçi ailelerinin topraklarını işleyebilmesi için ihtiyaç duydukları motokultivatör, zirai ilaçlama ve gübre püskürtme, soğan ekme ve hasat makineleri temin edilerek ailelerin ortak kullanımına sunulmuştur. Bunun yanı sıra Kuzey Makedonya’da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında bugüne kadar 330’a yakın aileye modern arı kovanı ile arıcılık ve bal üretimi için gerekli olan iş malzemeleri ve teknik eğitim desteği sağlanmıştır.