Kosova’da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Kosova Arıcılar Birliği iş birliğiyle 10-13 Şubat tarihlerinde düzenlenen arıcılık eğitim programının sertifika töreni, Prizren Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törene, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, TİKA Priştine Koordinatörü Fulya Aslan, Prizren Belediye Başkanı Shaqir Totaj, Kosova Arıcılar Birliği Başkanı Süleyman Zogyani, eğitmenler ve arıcılar katıldı.

Kosova’da sürdürülebilir arıcılık hedefleniyor

TİKA Priştine Koordinatörü Aslan, programın Kosova’da sürdürülebilir arıcılığı geliştirme amacıyla geçen yıl başlatıldığını belirtti. Aslan, “Başlatmış olduğumuz bu programın amacı, Kosova’da bal üretim miktarının ve kalitesinin artırılmasını sağlamak. Dolayısıyla aile gelirlerine ve makro düzeyde ülke ekonomisine katkı sunmak.” dedi.

Kosova balının Türkiye’ye ihracatı hedefleniyor

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Angılı ise tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin ticari olarak da desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi Angılı, “Bundan sonraki adım için önerim, TİKA’nın öncülüğünde bizim kurumlarımızın da katkısıyla bu arıcılar tarafından üretilen balların Türkiye’ye ihraç edilmesi ve böylece bunun ticari sürdürebilir bir ilişkiye dönüşmesi. Bence bu iki taraf açısından da çok faydalı olacaktır. Böylece sadece kültürel değil, ticari bağlarımızı da kuvvetlendirmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

Kosova’dan Türkiye’ye teşekkür

Prizren Belediye Başkanı Totaj, desteklerinden dolayı Türk kurumlarına minnettarlığını dile getirerek, “Kosova’nın çok güçlü müttefiki, dost ülke Türkiye ile olağanüstü ilişkileri olduğu kamuoyunca bilinmektedir. Bu doğrultuda Türkiye’den sürekli destek almakta ve çok boyutlu yardımlar ile destek görmekteyiz.” dedi.

Kosova Arıcılar Birliği Başkanı Zogyani de eğitimi “çok verimli” olarak nitelendirerek Kosovalı arıcılar adına TİKA ve eğitimi veren Türk uzmanlara teşekkür etti.

Tören, Prizren ve Ferizay şehirlerinden yaklaşık 120 katılımcıya sertifikaların dağıtılmasıyla sona erdi.

Advert