TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ziyarette bulunduğu Üsküp’te Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi tarafından resmî törenle karşılandı.
Kuzey Makedonya Meclisindeki karşılama töreninde, Kurtulmuş ve Gaşi’nin yerlerini almasının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı.
Tören kıtasını selamlayan Kurtulmuş daha sonra mevkidaşı Gaşi ile heyetlerini birbirlerine takdim etti.
Kurtulmuş ve Gaşi daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti.
Törende, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Türkiye-Kuzey Makedonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatcı, Türkiye-Kuzey Makedonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanvekili CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy yer aldı.
 
“Türkiye, Kuzey Makedonya’nın dostu ve müttefiği”
Gerçekleştirilen görüşmede, konuşma yapan ve bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’u ağırlamaktan onur duyduğunu belirten Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi, bu yılın Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında kendisine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla ayrıca memnun olduğunu ifade etti.
Gaşi, “İşbu ziyaretin tam da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü’ne denk gelmesinde ziyadesiyle mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Bu vesileyle, değerli mevkidaşım, kıymetli heyet üyeleri ve tüm Türk halkının bu önemli gününü kutlar, Kuzey Makedonya’daki Türk asıllı vatandaşlarımıza da sürekli olarak ülkemizin gelişimine sundukları kıymetli desteklerinden ötürü münhasıran teşekkürlerimi ifade ederim” dedi.
Türkçe bayramının, devlet mozaiğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Gaşi, “Bu bayram günü ve bu görüşmenin farklılıkların zenginliğine, toplumsal birliğimizin pekişmesine ve devletlerimiz ile halklarımız arasındaki bağların güçlenmesine katkı sunmasını diliyorum” dedi.
Bugünkü görüşmeyle ilgili olarak Makedonya Meclis Başkanı Gaşi, “Parlamentolar arası işbirliği bu verimli görüşmenin odak noktalarından birini teşkil etti, zira bu işbirliği aramızdaki sarsılmaz stratejik ortaklığımızın pekişmesinde kilit öneme sahip bir unsurdur.
Görüşmede ayrıca ekonomik işbirliğinin ilerletilmesi, altyapı bağlantılarının gelişmesi ve iki ülke arasında yatırımların artması konularını da ele aldık. Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin uzun yıllara dayanan başarılı bir ekonomik işbirliği geleneğine sahip olmasından ziyadesiyle memnuniyet duymaktayım. Türkiye, Kuzey Makedonya’nın dostu ve müttefiği olmasının yanı sıra, şüphesiz ülkemizin en önemli dış ticaret ortaklarından biri ve altyapı, tarım, sanayi v.b. alanlardaki en büyük yatırımcılardan da biridir” diye ifade etti.
Türkiye’nin, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğinin güçlü destekçilerinden biri olduğunu ve askeri kapasitelerin gelişimi ve modernizasyonu yönünde önemli ortağı
olmaya devam ettiğini vurgulayan Gaşi, “Bu karşılıklı destek uluslararası arenadaki müşterek konumumuzu güçlendirme bakımından da hayati bir öneme sahiptir” dedi.
 
"Kuzey Makedonya ile birçok alanda işbirliğimiz artarak devam ediyor" 
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün Kuzey Makedonya Meclis binasında gerçekleştirdikleri ziyaret için memnun olduğunu ifade ederek, Ekim ayında Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi’nin ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmasının anlamlı olduğunu dile getirdi.
Kurtulmuş yaptığı açıklamada, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında, Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra kuvvetli bir bağlarının olduğunu söyleyerek, “Sürekli olarak gelişen bir ilişkimizin olduğunu açıklıkla söyleyebiliriz. Ayrıca, ticaret alanında, savunma sanayii başta olmak üzere birçok alandaki işbirliğimiz de artarak devam ediyor. Türkiye’ye, en fazla turist Kuzey Makedonya’dan geliyor. Ayrıca TİKA’nın, Yunus Emre Enstitüsü’nün, Maarif Vakfımızın ve vakıflarımızın, Makedonya’nın birçok yerinde yapmış olduğu hizmetler ve projelerde Makedonya’nın gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlıyor” sözlerini ifade etti.
İki ülkenin hükümetleri arasında var olan yakın işbirliği ve ilişkinin, iki ülkenin parlamentoları arasında da devam etmesini ve parlamenter diplomasinin bütün imkânlarından istifade ederek bu çalışmalarımızı daha yakın bir teşriki mesayi içerisinde sürdürmemizi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş ayrıca, “Türkiye olarak Yugoslavya’nın dağıldığı ilk süreçten itibaren Balkanlarla ilgili temel felsefemiz, Balkanların barış ve istikrarının temin edilmesi ve artırılarak korunmasıdır.
Balkanların hemen hemen her yerinde Türkiye olarak tarihi ve kültürel zengin bir geçmiş izimiz mevcuttur. Bu ayak izlerimizi de takip ederek, Balkan ülkelerinin tamamıyla dostluğumuzu artırmak, geliştirmek niyetindeyiz” dedi.