Makedonya Türkleri Adalet ve Demokrasi Hareketi Avrupa Cephesi Milletvekili Salih Murat bugün Mecliste basın toplantısı düzenleyerek, meclise sunduğu soru önergelerinin anaysaya ve yasalara aykırı bir şekilde reddedildiğini ifade etti.
Milletvekili Murat yaptığı açıklamada “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisinde milletvekili olarak, iki parlamenter soru önergesi sundum. İçişleri Bakanlığı'na, 2021 yılı Vatandaşlık Yasası değişikliklerinden sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vatandaşlık kazanma prosedürleri hakkında bilgi talep ettim. Kültür Bakanlığına, yeni Türk Tiyatrosu'nun inşaatı ile ilgili sorular yönelttim.” dedi.
‘Milletvekillerinin anayasal ve yasal hakların ihlal ediliyor’
Soru önergelerinin reddedilme gerekçesinin ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Murat, “Meclis Başkanı, yeni bir Hükümetin seçilmesinden sonra 100 gün beklemeyi öngören ‘yerleşik meclis uygulaması’nı gerekçe göstererek bu sorular iletmeyi reddetti. Bu karar şu nedenlerle son derece sorunludur: Anayasa, Milletvekilleri Yasası ve Meclis İç Tüzüğünün açık hükümlerini ihlal etmektedir. Yasal dayanağı olmayan keyfi bir uygulama getirmektedir. Milletvekillerinin anayasal ve yasal hakların ihlal etmektedir. Meclisin yürütme üzerindeki denetimini engellemektedir. Vatandaşlar şeffaflık hakkından mahrum bırakmaktadır.” ifadelerini kullandı.
‘Meclis prosedürlerinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum’
Açıklamasında bu davranışla hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal edildiğini kaydeden Salih Murat, ‘Yerleşik uygulama’nın yasal bir dayanağı yoktur ve açık anayasal, yasal ve prosedürel hükümlerin üzerinde olamaz. Bağlayıcı normlar, herhangi bir uygulamadan daha yüksek yasal güce sahiptir. Bu durum, hukuki normlar hiyerarşisini ve hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal etmektedir.” diye konuştu.
Yetkili makamlara çağrıda bulunan Salih Murat, “Parlamenter soru hakkı, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve vatandaşların bilgi edinme hakkı ihlal edilmiştir. Soruların acilen iletilmesini, Anayasa Mahkemesinde bir dava açılmasını ve anayasal ve yasal düzene saygının sağlanması için meclis prosedürlerinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum.” dedi.