Kuzey Makedonya’da 6-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 30,4’ü aşırı kiloyla yaşıyor. Halk Sağlığı Enstitüsü’nün verilerine göre bunların yüzde 13,8’i obez, yüzde 4,4 ise aşırı obez.
Halk Sağlığı Enstitüsü’nün yaptığı açıklamada, “Şekerli içeceklere vergi konulması, şeker, tuz, doymuş ve trans yağ oranı yüksek ürünlerin reklamlarının yasaklanması gibi mali politikalar zorunlu hale getirilmelidir. Tüketicilerin sağlıkları konusunda bilinçli tercihlerde bulunabilmeleri için gıda etiketleme konusunda net kurallar oluşturulması gerekiyor. Makedonya'da da tüm dünyada olduğu gibi obezite oranlarında artışla karşı karşıyayız. Daha önce bireylere yönelik yapılan çalışmalar artık yeterli değil. Dünya Obezite Günü'nde, bu sağlık krizini destekleyen sistemleri değiştirmek için bir araya gelme zamanı” denildi.
Dünya Obezite Günü'nde, bu sağlık ve sosyal krize neden olan sistemleri değiştirmek için hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmeye davet eden Halk Sağlığı Enstitüsü, karmaşık ve sistemli bir yaklaşım olmadığı takdirde obezite sorununun büyümeye devam edeceğini, sağlık sistemi ve toplum üzerinde büyük bir yük oluşturacağını söylüyor.