İbrahim Arslan - Kosova
Kosova'da Nisan 2024'te yapılan nüfus sayımı sonuçları açıklandı.
Kosova'nın nüfusu 1.6 milyon.
2011'de yapılan nüfus sayımına göre (1 milyon 740 bin) Kosova nüfusu 140 bin için azaldı.
Temel sebeplerde, düşük doğum oranına ve Avrupa Birliği ülkelerine, özellikle genç nüfusun göçüne dikkat çekiliyor.
Nüfusun yüzde 91,76'sını Arnavutlar, yüzde 1,69'unu Boşnaklar, yüzde 1,22'sini Türkler, yüzde 2.31'ini Sırplar ve diğerleri oluşturuyor.
Nüfusun yüzde 93,4'ü Müslüman (1.5 milyon), yüzde 2.1'si Ortodoks (33.6 bin), yüzde 1.75'i (28 bin) Katolik ve diğerleri.
Savaştan sonra (1999) Kosova'nın etnik yapısı konusunda BM geçici yönetimi ve AGİT'in sözlü kaynaklara dayalı ilk raporlarında, Kosova'da 650'ye yakın Türk'ün yaşadığı kaydediliyorduo. Türk toplumunun uyarı ve tepkileri karşısında, geçici uluslararası yönetim - UNMİK, daha önceleri (Yugoslavya döneminde son 20 yılın) yapılan nüfus sayımları ortalamasını, doğrusu 10 bin civarındaki sayıyı benimsedi.
Gazeteci olarak yıllardır izlediğim nüfus sayımlarında, Kosova’da Türklerin sayısı konusunda siyasetçilerin "tahminleri" genelde, doğru çıkardı. Her 10 yılda yapılan nüfus sayımlarında özellikle Türklerin sayısında, hata yüzde 40 oranında azalma görülürdü. Oysa ezici çoğunluğu Müslüman olan Kosova, nüfus artışında yüzde 24 oranla Avrupa şampiyonu sayılıyorudu.
Söz konusu sayım sonuçlarına göre, sanki Kosova'da Türkler doğmuyor, sadece ölüyorlardı.
Son sayımda Prizren'de Türk nüfus sayısı 10 bin kadar çıksa da iki hafta önce Prizren'de Nexhat Çoçaj adındaki bir tarihçi, yayınlanan son kitabıyla ilgili TV röportajında, Prizren'de Türklerin yaşamadığını onların Türkçe konuşan Arnavutlar olduğunu iddia ediyordu.
Başka bir kişinin duygularını, geçmişini, milliyetini, kültürünü belirleme hakını alan sözde "entelektüele" şaşmamak, elde değil.
Allah bilinçlendirsin, diyorum.
2024 nüfus sayımında artış görülen Türk nüfusunun sayısı 20 bine yakın (19.419).
Kosova'da Türkçe konuşan sayısı ise 250 bin civarında tahmin ediliyor.
Nüfus sayımlarının bir ülkenin, bir toplumun geleceğini planlamasının önemi konusunda bilinçlenmesi faaliyetlerinde, özellikle Türk siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları son derece önemliydi.
2024 nüfus sayımının önemi konusunda ilk panel Prizren'de, Yenilikçi Türk Hareket Partisi-YTHP tarafından 20 Mart 2023'te yapıldı.
Bir kaç yıl ertelenen nüfus sayımının 2024 Nisan ayında yapılacağı kesinleşince, 2024'ün başında söz konusu siyasi ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, halkı nüfus sayımı hakkında bilinçlendirme amacıyla koordinasyon platformunu oluşturdular.
Türk siyasi ve sivil toplum kuruluşları, Kosova'da nüfus sayımının önemi konusunda vatandaşların bilinçlenmesine en fazla katkı sunan platform oldu.
Kosova'daki Türk nüfusunun kimliğine güvenin artmasında, 21. yüzyılda yükselen Türkiye'nin ve Kosova'ya desteğinin önemi de unutulmamalıdır.
Doğrusu nüfus sayımı gibi önemli bir süreçte, hekesin kendine düşen görevi becerebildiği kadar, en iyi şekilde yapmış oldu.