İçişleri Bakanlığı Siber Suçlarla Mücadele Birimi, vatandaşların tanımadıkları veya güvenilir kurum gibi görünen numaralardan gelen telefonlara karşı dikkatli olmaları, telefon üzerinden kişisel verilerini, banka bilgilerini veya şifrelerini asla paylaşmamaları gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre dolandırıcılar, mağdurları dolandırmak için çoğunlukla banka, kamu kurumu veya şirket temsilcisi gibi kimlikler kullanıyor.

Siber Suç Sektörü’ne göre, telefon dolandırıcılığı konusunda yapılan incelemelerde, çağrıları manipüle etmek için çok sayıda aracın kullanılabileceği belirlendi. Bunlardan birinin de internet üzerinden arama yapılabilmesini sağlayan VoIP servisleri veya internet protokolü üzerinden ses hizmetlerinin olduğu açıklandı.

İkincisinin ise, kullanıcıların gösterilen arayan kimliğini değiştirmelerine olanak tanıyan “SpoofCard” veya benzeri araçlar gibi sahte uygulamaların olduğu bildirilirken, üçüncüsünün, İçişleri Bakanlığı’na göre, profesyonel amaçlarla çağrıları farklı numaralara yönlendirebilen ve arayan kimliğini değiştirebilen PBX sistemleri veya özel santral ağlarının yanı sıra, saldırganların dolandırdıkları kişilerin numarasını başka bir SİM karta aktararak aramaları ve mesajları dinlediği dolandırıcılık tekniği olan SİM kart değiştirme gibi işlemlerin olduğu belirtildi.