BM 79. Genel KurulU’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova, “Avrupa Komisyonu'ndan gelen 16 olumlu rapora rağmen bizim AB üyeliği sürecimiz Sayın Godot'ya benziyor, çünkü 2005'ten bu yana uluslararası temsilcilerin ‘sadece bu şart kaldı’, ‘sadece bu tavizi verin’ nakaratlarıyla teşvik edilerek 30 yılda 36 anayasa değişikliğiyle ‘Batı Balkan’ olarak adlandırılan jeopolitik bir bölgeye demir attık.” dedi.

Kuzey Makedonya’yı barışçıl bir olarak niteleyen Siljanovska Davkova, “Kendini iyi komşuluk ve bölgesel iş birliğine adamış barışçıl bir ülke olarak, veto tehdidi olmadan komşularımızla anlayış ve işbirliği bekliyoruz, çünkü veto olan yerde çoğu zaman adalet olmaz. Veto, Avrupa entegrasyonunun ikilileşmesinin, yani durgunluğunun bir aracı haline geldi. Avrupa topraklarındaki çatışma koşullarında, Avrupa entegrasyonunun durgunluğu sadece Makedonya vatandaşlarının motivasyonunu düşürmekle ve reformları yavaşlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Güneydoğu Avrupa bölgesini istikrarsızlaştırarak, habis emperyalist ve büyük güç etkilerinin sızmasına yer bırakıyor.” diye konuştu.

AB sürecindeki veto mekanizmasına da değinen Davkova, “Genişleme, meritokratik Kopenhag kriterlerine bağlanmalı; tarih irdelenmemeli ve ulusal ile kültürel kimliğe saygısızlık etme girişimiyle bağlantılı vetodan kurtarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Davkova, ayrıca “Avrupalı ​​stratejik ortaklarımızdan, Avrupa Birliği'ne üyelik müzakereleri sürecinin önündeki engellerin adil bir şekilde kaldırılmasını, çifte standartların reddedilmesini ve temel anayasal belgelerde yer alan kendi ilke ve değerlerimize saygı gösterilmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde de bulundu.