Kuzey Makedonya Başbakanı Hristiyan Mickoski bugün 23 Ekim VMRO günü nedeniyle yapılan etkinlikte hem tarih konuştu hem de yeni planlarını aktardı. Stratfor’un analizlerine göre, bu ülkede 2050 yılına kadar 400 bin insan azalacak. Bunun toplum, ekonomi ve devlet için ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Diyen Mickoski şöyle devam etti: “Bu gün, hükümetin Makedon Bilimler ve Sanatlar Akademisi ve üniversite temsilcileri ile birlikte görüşeceği kapsamlı bir proje başlatmayı öneriyorum. Bu proje, 2050 yılına kadar devlet stratejisi haline getirilecek ve devletin gelişim önceliklerini, demografik zorlukları, ekonomik hedefleri ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağını belirleyecektir. Tarım, teknolojik gelişim, enerji ve ulaşım gelişimi gibi alanları kapsayacaktır.
Yani, modern devletin yeni paradigmasını tanımlayacak kapsamlı bir strateji. Yardım edebilecek herkesin bilgilerini kullanmalıyız; birleşmeli ve devletin gelişimi için uzun vadeli hedefler belirlemeliyiz. Ardından bu stratejinin kabulü için geniş bir parti konsensüsü talep edeceğim. Devletin yıllardır bu eksiği kapatmaya ihtiyacı vardı.
Buraya Makedon Devrimci Mücadelesi gününü kutlamak için geldik; bu gün bize hatırlatmalı ve bilincimizi açmalı ki biz geçiciyiz, ama eserimiz ve fikrimiz bizim adımıza konuşmalıdır.
Şimdi yönelmemiz gereken konuyu kamuoyu ile tartışmaya başlatmak istiyorum: Son 70 yıldır devlet olarak yok olma yolundayız. Bu, şu andan itibaren bir nesil demektir. Neden şimdiye kadar bu konu açılmadı?
Stratfor’un analizlerine göre, bu ülkede 2050 yılına kadar 400 bin insan azalacak. Bunun toplum, ekonomi ve devlet için ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Göç edenler, iş gücü olarak değerlendirmemiz gereken nüfustur. Ciddi devletler, on yıllar ve yüzyıllar ileriye plan yaparlar”.
Seni Bağlayan Yemin VMRO
VMRO tarihçesini ise şu bilgiler ile özetledi:
“Makedon Devrimci Örgütü, Makedon ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmış ve nüfusu, inancı ve etnik kökeni ne olursa olsun, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadelede yönlendirmiştir. Bu özgürlük mücadelesinin zirvesi, 1903 yılındaki İlin’den İsyanı’dır”.
Örgüt oluşturma konusundaki ilk girişimler 19. yüzyılın 1880'lerinin sonları ve 1890'larının başlarına dayanıyor. 1889 civarında, Pere Toşev, Gyorçe Petrov’a “Kurtuluş Örgütü” kurmaları için bir mektup yazdı.
1891 yazında, Bitola’da, Damyan Gruyev bir örgüt kurma girişiminde bulundu; o, tamamen devrimci hedeflerle Öğretmenler Birliği’ni kurdu, ancak faaliyetleri Başrahip Kozma Preçistanski tarafından engellendi.
1892 yılında, İvan Hacı Nikolov’da, sadece bir örgütün propagandaların önüne geçebileceği fikri olgunlaştı. O, böyle bir örgütün oluşumuna yardımcı olabilecek kişiler aramaya başladı ve o dönemde Dimitar Tsonev, Hristo Tatarçev, Petar Pop Arsov ve Hristo Batanciev gibi kişileri gördü.
Örgütün kurulması gecikti, çünkü sayıları azdı, ancak fikirlerinden vazgeçmediler.
Örgütün kurulması için toplantı, Cumartesi akşamı Hristo Batanciev’in dairesinde yapıldı. Bu toplantıya Dr. Hristo Tatarçev (tıp doktoru, Resen’den), Dame Gruyev (öğretmen, Smilevo - Bitola’dan), Petar Pop Arsov (öğretmen, Bogomila - Köprülü’den), İvan Hacı Nikolov (Selanik’te kitapçı, Kukuş’tan), Anton Dimitrov (öğretmen, Ajvatovo - Selanik’ten) ve elbette ev sahibi Hristo Batanciev (öğretmen, Gumence - Vardar Yenice’den) katıldı.