Yeşim Ukshini, “Mostar Open” Uluslararası Karate Turnuvası’nda Gümüş Madalya Kazandı

Üsküp Tefeyyüz İlkokulu 9-1. sınıf öğrencisi Yeşim Ukshini, Bosna-Hersek’te düzenlenen “Mostar Open” Uluslararası Karate Turnuvası’nda gümüş madalya kazanıp, turnuvayı ikinci sırada tamamlayarak önemli bir başarı elde etti.

Spor - 22-10-2026 15:48

Üsküp Tefeyyüz İlkokulu 9-1. sınıf öğrencisi Yeşim Ukshini, Bosna-Hersek’te düzenlenen “Mostar Open” Uluslararası Karate Turnuvası’nda gümüş madalya kazanıp, turnuvayı ikinci sırada tamamlayarak önemli bir başarı elde etti. Karateye 12 yaşında başlayan Ukshini, ilk madalyasını kazanmanın mutluluğunu yaşarken gelecekte Avrupa, Balkanlar ve dünya şampiyonalarında mücadele etmeyi hedefliyor.

Mostar’daki turnuva nasıl bir deneyimdi? Gümüş madalya kazandığında neler hissettin?

Öncelikle Mostar, en çok gitmek istediğim şehirlerden biriydi. Takım arkadaşlarımla birlikte oraya giderek turnuvaya katılmak benim için çok güzel bir deneyim oldu. Bu, kazandığım ilk madalyaydı. Madalyayı alabilmek için çok çalıştım, neredeyse her gün antrenman yaptım. Sonunda verdiğim emeğin karşılığını almaya başladığımı görmek beni çok mutlu etti.

Karateye nasıl başladın? Bugüne kadar nasıl bir gelişim gösterdin?

Karateye çok erken yaşta başlamadım; başladığımda 12 yaşındaydım. İlk olarak kata ve vuruş tekniklerini öğrendim, ardından kuşak sınavlarına girmeye başladım. İlk kuşak sınavımda sarı, kırmızı ve yeşil kuşakları geçerek üç kuşak birden atladım. Birkaç sınavın ardından kahverengi kuşağa ulaşmayı başardım. Dövüş antrenmanlarına ise yeşil kuşaktayken başladım.

Karateye başlamadan önce birkaç farklı spor dalını denemiştim. Ancak karateyle tanıştığım ilk günden itibaren bu spora karşı büyük bir tutku duyacağımı anlamıştım. Başlangıçta bazı şeyler zor geliyordu ve sporu bırakmayı bile düşündüm. Fakat antrenörüm kendime inanmam ve çalışmaya devam etmem gerektiğini söyledi. Bugün ise dövüşmekten ve karate yapmaktan büyük keyif alıyorum.

Turnuvalara hazırlanırken nelere dikkat ediyorsun? Yarışma sırasında seni en çok zorlayan ne oldu?

Turnuvalara hazırlanmak için çok antrenman yapmak, hareketleri tekrar etmek, yeterince uyumak ve dinlenmek, zihinsel olarak kendini yarışmaya hazırlamak ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ben de bunların hepsine dikkat etmeye ve kendime inanmaya çalıştım. Çünkü başarabileceğimi ve potansiyelim olduğunu biliyordum.

Antrenörlerim Elvir Kurtanovic ve Mevlud Memedi de bana kendime inanmam gerektiğini, başarının tecrübeyle geleceğini söylediler.

Yarışmada beni en çok zorlayan duygular korku ve stres oldu. Maça çıkmadan önce korkmak ve heyecanlanmak normal. Sakinleşmek için rakibimizin de aynı duyguları yaşayabileceğini hatırlamalıyız. Kazansak da kaybetsek de kendimize inanmalı ve çalışmaya devam etmeliyiz. Çünkü bir gün çalışarak şampiyon olunmaz.

Gelecekteki hedeflerin neler? İlk madalyan sana nasıl bir motivasyon sağladı?

Şimdiki hedeflerim arasında, aralık ayında düzenlenecek devlet çapındaki yarışmada birinci olmak ve Avrupa çapındaki yarışmaya katılmaya hak kazanmak var. Daha sonra Balkanlar şampiyonalarında mücadele etmek, bunları başarabilirsem en sonunda dünya şampiyonalarında yarışmak istiyorum.

Henüz yolun başındayım. Ancak her geçen gün daha iyi olduğumu hissediyor ve kendime daha çok inanıyorum. Kazandığım ilk madalya motivasyonumu artırdı ve bana ne olursa olsun vazgeçmemem gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

 

Günün Diğer Haberleri