Mitskoski: Yükseköğretim Yasası Ülkenin Geleceği İçin Kritik Öneme Sahip

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristiyan Mitskoski, yeni Yükseköğretim Yasası’nın kaliteyi artırmayı ve gençlerin ülkede kalmasını teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Gündem - 16-04-2026 12:13

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristiyan Mitskoski, yeni Yükseköğretim Yasası’nın kaliteyi artırmayı ve gençlerin ülkede kalmasını teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Mitskoski, 2018’deki düzenlemenin yükseköğretimde kalite kaybına yol açtığını belirterek, yeni yasanın akademik camiayla iş birliği içinde hazırlandığını vurguladı.

Yeni sistemle birlikte üniversitelere performansa dayalı finansman getirileceğini ifade eden Mitskoski, bu yıl bütçenin 7,5 milyar denara yükseltildiğini açıkladı.

Başarılı öğrencilerin devlet üniversitelerinde istihdamda öncelik alacağını belirten Mitskoski, üniversitelerin özellikle Shanghai Ranking listesinde daha üst sıralara çıkmasının hedeflendiğini söyledi.

Bilimsel üretimin artırılması ve üniversitelerin uluslararası görünürlüğünün güçlendirilmesinin öncelikler arasında olduğunu dile getiren Mitskoski, araştırma faaliyetlerine daha fazla destek sağlanacağını belirtti.

Yeni yasanın geniş katılımlı bir istişare süreci sonucunda hazırlandığını ifade ederek, üniversiteler, akademisyenler ve öğrencilerin görüşlerinin dikkate alındığını, gençlerin yurt dışına yönelmesinin ciddi bir sorun olduğuna, kaliteli bir eğitim sistemi oluşturulmadan bu eğilimin tersine çevrilemeyeceğini vurguladı.

Mitskoski, reformun siyasi değil, ülkenin geleceğini ilgilendiren bir mesele olduğunu belirterek tüm kesimlere ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Günün Diğer Haberleri