Kiraz Topu “Makedon Mücadelesi” Müzesinde Sergilenecek

Makedonya - 24-10-2013 10:07

İç Makedon Devrimci Örgütü (VMRO) günü olan 23 Ekim vesilesiyle bugün “Makedon Mücadelesi” müzesinde kiraz ağacından yapılan “Kiraz Topu”n tanıtımı yapıldı. Osmanlı döneminde, “12 Gün Kruşevo Cumhuriyeti” olarak bilinen İlinden ayaklanmasında kullanılan topun bugün bir örneği, İstanbul’daki Askeri Müzede bulunmakta. On yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmayın özel izni ile Makedonya’da geçici bir süre için getirilen topun bir kopyası bugünden itibaren “Makedon Mücadelesi”  müzesinde sergilenecek.


İç Makedon
Devrimci Örgütünün 120. yılı vesilesiyle “Makedon Mücadelesi” müzesinde sergilenecek olan topun en büyük özelliği direniş süresince örgüt üyeleri ve halka moral olması idi. Müzede konuşan uzmanlar bu topların askeri manada çok fazla bir önemi olmasa da halka vermiş olduğu güven ve savaş psikolojisi için çok önemli olduğunu belirtti.


Bazı uzmanlar ise bu topların fonksiyonel olduğu ve her ne kadar birçoğunun ilk ya da birkaç kullanımdan sonra parçalanmış olsa da Türkiye’de ki örnekte olduğu gibi hepsinin başarısız olmadığını ve yakın savaşta özellikle zırh kullanmayan askerlere karşı etkin olduğunu savunuyor.


Resmi tatil olan 23 Ekim nedeniyle hükümet, parlamento ve diğer devlet kurumları değişik program ve açılışlar düzenlemekte. 

 


 

Günün Diğer Haberleri